Nakup prek spleta iz tretjih držav - kdaj moremo plačati dajatve?

Za poštne pošiljke iz držav, ki niso članice EU, morajo biti praviloma opravljene carinske formalnosti.
 
Na način njihove izvedbe vpliva tudi to, kdo je izvajalec poštne storitve, Pošta Slovenije ali kateri od kurirskih servisov oziroma hitrih pošt.
 
Oprostitve plačila dajatev:
 
- Pošiljke z blagom v vrednosti do vključno 22 evrov (brez poštnine) so ob uvozu oproščene plačila vseh dajatev.
- Za pošiljke, vredne od 22 do vključno 150 evrov, se obračuna samo DDV.
- Za pošiljke, katerih skupna vrednost blaga presega 150 evrov, se poleg DDV plača tudi carina.
- Pri uvozu alkoholnih in tobačnih izdelkov ter parfumov in toaletnih vod navedene oprostitve ne veljajo.
 
Osnova za obračun carine je carinska vrednost blaga, v katero se v celoti vključuje tudi poštnina do namembnega kraja. Carinske stopnje za najpogosteje uvožene izdelke:
- knjige, mobilni telefoni, prenosniki in tablični računalniki - 0,
- oblačila od 6,3 do 12 %,
- obutev od 3 do 17 %,
- ...
 
DDV pri uvozu se obračuna od davčne osnove, ki jo sestavlja carinska vrednost blaga ter znesek carine in drugih dajatev, ki se plačujejo ob uvozu. DDV se glede na vrsto blaga obračuna po splošni stopnji 22 % oziroma znižani stopnji 9,5 %, ki velja npr. za živila, knjige.
 
Primer izračuna dajatev, če je posameznik za nakup prenosnega računalnika iz tretje države (npr. ZDA) skupaj s poštnino odštel 500 EUR:
500 EUR * 0 % carine + 500 EUR * 22 % DDV = 110 EUR
 
Kako pospešiti carinski postopek?
 
Carinski postopek je praviloma opravljen hitreje, če so na voljo potrebni podatki in dokumenti. Kupcem zato svetujemo, da naj preko pošiljatelja zagotovijo, da se v pošiljki nahajajo ustrezni dokumenti in podatki potrebni za carinjenje blaga (npr. račun ali drugo primerno dokazilo o vrednosti nakupa, kot npr. izpis dražbe). V primeru, ko pošiljki niso priloženi vsi podatki, mora prejemnik dostaviti dodatna pojasnila, kar je lahko povezano z zvišanjem stroškov postopka, ki ga zanj opravlja carinski zastopnik.
 
Ponarejeno in neustrezno blago
 
Cariniki se v poštnih pošiljkah pogosto srečujejo tudi z blagom, katerega uvoz obravnavajo ponaredke različnega blaga, zato pri nakupih preko spleta svetujemo previdnost. Tako blago se lahko zadrži, pozneje pa tudi odvzame in uniči. Če gre pošiljka v uničenje, naročnik blaga ostane brez blaga. Bistveno nižja cena izdelka na spletu kot v običajnih trgovinah je lahko tudi znak, da z blagom ni vse v redu.
 
JMMC, HIŠA PODJETNIKOV
Računovodski servis Nova Gorica

Zakaj izbrati nas

Hiša podjetnikov je nastala na osnovi prepričanja, da je potrebno pri nudenju poslovnih storitev partnerjem zagotoviti čim večjo podporo z velikim naborom ponujenih storitev.

Naši poslovni prostori pa so mesto, kjer nastajajo in se razvijajo nove podjetniške ideje in priložnosti.

Prepoznavni želimo biti po strokovnosti, dinamičnosti, zanesljivosti, poštenju in nenazadje po odlični podpori našim partnerjem. S storitvami se želimo prilagoditi vsakemu uporabniku glede na panožno specifiko in njegove poslovne zahteve, z našim znanjem in izkušnjami pa vsakemu poslovnemu partnerju pomagati lažje uresničevati njegovo poslanstvo.

V prihodnosti bomo ugleden, strokoven, zanesljiv in prijazen računovodski servis v okolici Nove Gorice, z ustvarjenim dobrim imenom in kot zaupanja vreden partner.

Naše vodilo je ustvarjanje obojestranskih koristi.
Smo izkušen kolektiv strokovnjakov iz področja računovodstva in davkov, organizacije in poslovodenja. Z dolgoletnimi izkušnjami, smo pridobili potrebna znanja za izvajanje kvalitetnih storitev računovodstva ter širše podpore podjetništvu.
Smo sodoben računovodski servis iz Nove Gorice (poslovna cona Solkan), katerega odlikujejo:

  •   Odzivnost: v najkrajšem možnem času pomagamo z našimi nasveti in znanjem.
  •   100% individualna obravnava: Vsako stranko obravnavamo individualno in si zanjo vzamemo čas ter ji svetujemo.
  •   Strokovnost in ažurnost: z nenehnim izobraževanjem zagotavljamo najvišjo možno raven strokovnosti.
  •   Prilagodljivost: Potrebe naših strank so za nas vedno na prvem mestu, zato smo po dogovoru vedno pripravljeni naše storitve prilagajati vašim potrebam.
  •   100% priporočeni: Vse nove stranke smo dobili na osnovi priporočila
  •   Regija in oddaljenost nas ne omejuje: Stranke imamo v Izoli, Ljubljani, Kamniku, Idriji, Tolminu