Zvišanje upokojenske urne postavke

Od 1. marca se bo najnižja bruto urna postavka za delo upokojencev zvišala.

 

Delodajalci ne bodo smeli plačati manj kot 7,21 evra za opravljeno začasno ali občasno delo, pri čemer skupni dohodek upokojenca v koledarskem letu 2024 ne bo smel preseči 10.781,07 evra bruto. Ti novi zneski so posledica uskladitve z minimalno plačo. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je danes objavilo novo odredbo o višini urne postavke in višini dohodka za opravljeno začasno ali občasno delo upokojencev v uradnem listu.

Po lanski odredbi, še do letošnjega 29. Februarja, višina urne postavke za opravljeno uro začasnega ali občasnega dela upokojencev znaša 6,92 evra, pri čemer skupni dohodek od tega dela ne bi smel preseči 10.346,52 evra.

Novela zakona o urejanju trga dela, sprejeta leta 2022, je izenačila bruto urno postavko za delo upokojencev z bruto postavko za študentsko delo. Obe postavki sta odvisni od minimalne plače, ki se je letos zvišala za 4,2 odstotka na 1253,90 evra bruto.

Upokojenec lahko opravlja začasno ali občasno delo v obsegu največ 60 ur na mesec, pri čemer neizkoriščenih ur ni mogoče prenesti v naslednji mesec. Poleg tega lahko največ trikrat na leto opravi največ 90 ur začasnega ali občasnega dela na mesec, vendar seštevek ur ne sme preseči 720 ur v koledarskem letu.

 

 

 

 

Vir: JMMC HP d.o.o.
 

 Prosimo, da preverite vsebino članka, ker lahko obstajajo zakonske novosti na to temo.

Zakaj izbrati nas

Hiša podjetnikov je nastala na osnovi prepričanja, da je potrebno pri nudenju poslovnih storitev partnerjem zagotoviti čim večjo podporo z velikim naborom ponujenih storitev.

Naši poslovni prostori pa so mesto, kjer nastajajo in se razvijajo nove podjetniške ideje in priložnosti.

Prepoznavni želimo biti po strokovnosti, dinamičnosti, zanesljivosti, poštenju in nenazadje po odlični podpori našim partnerjem. S storitvami se želimo prilagoditi vsakemu uporabniku glede na panožno specifiko in njegove poslovne zahteve, z našim znanjem in izkušnjami pa vsakemu poslovnemu partnerju pomagati lažje uresničevati njegovo poslanstvo.

V prihodnosti bomo ugleden, strokoven, zanesljiv in prijazen računovodski servis v okolici Nove Gorice, z ustvarjenim dobrim imenom in kot zaupanja vreden partner.

Naše vodilo je ustvarjanje obojestranskih koristi.
Smo izkušen kolektiv strokovnjakov iz področja računovodstva in davkov, organizacije in poslovodenja. Z dolgoletnimi izkušnjami, smo pridobili potrebna znanja za izvajanje kvalitetnih storitev računovodstva ter širše podpore podjetništvu.
Smo sodoben računovodski servis iz Nove Gorice (poslovna cona Solkan), katerega odlikujejo:

  •   Odzivnost: v najkrajšem možnem času pomagamo z našimi nasveti in znanjem.
  •   100% individualna obravnava: Vsako stranko obravnavamo individualno in si zanjo vzamemo čas ter ji svetujemo.
  •   Strokovnost in ažurnost: z nenehnim izobraževanjem zagotavljamo najvišjo možno raven strokovnosti.
  •   Prilagodljivost: Potrebe naših strank so za nas vedno na prvem mestu, zato smo po dogovoru vedno pripravljeni naše storitve prilagajati vašim potrebam.
  •   100% priporočeni: Vse nove stranke smo dobili na osnovi priporočila
  •   Regija in oddaljenost nas ne omejuje: Stranke imamo v Izoli, Ljubljani, Kamniku, Idriji, Tolminu