Vračilo v tujini plačanega DDV-ja

Podjetja, ki so zavezanci za DDV lahko zahtevajo vračilo DDV plačanega v tujini za blago in storitve, ki so jih nabavili za opravljanje dejavnosti in so pri tem plačali DDV, vendar je pri tem potrebno poznati pravila in pogoje.
 
Povračilo DDV se lahko zahteva iz vseh držav članic EU ter iz drugih držav, s katerimi je vzpostavljena vzajemnost (več o vzajemnosti lahko najdete tukaj, glej stran 18 in 19).
 
Vsaka država tujim zavezancem vrača tisti DDV, ki se domačim priznava kot odbitni, to pa ni vedno ta, ki je za slovenske zavezance odbitni po Zakonu o davku na dodano vrednost.
 
Vendar pozor. Spodnji primer se dogaja, po vsebini pa ni takšen, da bi lahko zahtevali vračilo v tujini plačanega DDV-ja
 
Primer: V kolikor je bilo blago prepeljano iz Italije v Slovenijo, IVA (italijanski DDV) ne bi smela biti obračunana - predložiti bi jim morali svojo ID za DDV, na osnovi katere bi vam izdali račun brez DDV.
Torej vam morajo račun popraviti (z nakupi v IKEI v Italiji ali kjerkoli izven Slovenije, boste imeli podobne težave z vračilom plačanega DDV. Običajno ostane pri tem, da se sprijaznimo, da vračila DDV ne bomo prejeli nikoli).
 
Ker gre v tem primeru tudi za napačno obračunan in izkazan DDV na računu, dokler ne prejmete popravljenega, nimate pravice do odbitka DDV. zahtevka za vračilo v tujini plačanega DDV pa tako ali tako ne morete oddati. 
 
Zakon predvideva, da morate dobavitelju predložiti svojo ID za DDV. FURS meni, da je to vaša malomarnost, zato je napačno obračunan DDV davčno nepriznan odhodek. 
 
 
Za katere stroške/nakupe imate torej sploh pravico zahtevati povračilo DDV?
 
- stroške goriva in cestnin pri opravljanju cestnega prevoza
- stroške najema prevoznih sredstev
- stroške nakupa prevoznih sredstev
- potne stroške (taksi, prevoz z javnimi prevoznimi sredstvi)
- stroške bivanja (hotel, najem bivališča)
- stroške hrane in pijače
- stroške vstopnin za sejme in razstave
- izdatke za luksuzne predmete, razvedrilo in zabavo
- stroške udeležbe na sejmih, seminarjih, izobraževanjih ali usposabljanjih
 
 
Kako zahtevati povračilo DDV?
 
Upravičenci morajo oddati vlogo v spletni aplikaciji eDavki, običajno preko računovodje. Rok oddaje vloge je 30. september po poteku koledarskega leta, v katerem je bil DDV zaračunan in 30. junij tekočega leta za DDV plačan v preteklem letu za tretje države.  Vloga za povračilo se mora nanašati na obdobje, ki ni krajše od 3 mesecev.
 
Za vračilo so določeni pogoji, ki se nanašajo na obdobje, za katerega zahtevate vračilo ter višino zneska. Določeni so namreč minimalni zneski, za katere lahko zahtevate povračilo DDV.
 
Obdobje zahtevka
 
V obeh primerih velja, da se zahtevek za vračilo lahko predloži:
 
1. za obdobje, ki ne sme biti krajše od treh mesecev koledarskega leta in ne daljše od koledarskega leta, vendar zahtevani znesek za vračilo ne sme biti nižji od 400 evrov;
 
2. obdobje, krajše od treh koledarskih mesecev, če to obdobje pomeni preostanek koledarskega leta.
 
Če se zahtevek nanaša na obdobje koledarskega leta ali na preostanek koledarskega leta, znesek DDV, katerega vračilo se zahteva, ne sme biti nižji od 50 evrov.
 
JMMC, HIŠA PODJETNIKOV
Računovodski servis Nova Gorica
 

Zakaj izbrati nas

Hiša podjetnikov je nastala na osnovi prepričanja, da je potrebno pri nudenju poslovnih storitev partnerjem zagotoviti čim večjo podporo z velikim naborom ponujenih storitev.

Naši poslovni prostori pa so mesto, kjer nastajajo in se razvijajo nove podjetniške ideje in priložnosti.

Prepoznavni želimo biti po strokovnosti, dinamičnosti, zanesljivosti, poštenju in nenazadje po odlični podpori našim partnerjem. S storitvami se želimo prilagoditi vsakemu uporabniku glede na panožno specifiko in njegove poslovne zahteve, z našim znanjem in izkušnjami pa vsakemu poslovnemu partnerju pomagati lažje uresničevati njegovo poslanstvo.

V prihodnosti bomo ugleden, strokoven, zanesljiv in prijazen računovodski servis v okolici Nove Gorice, z ustvarjenim dobrim imenom in kot zaupanja vreden partner.

Naše vodilo je ustvarjanje obojestranskih koristi.
Smo izkušen kolektiv strokovnjakov iz področja računovodstva in davkov, organizacije in poslovodenja. Z dolgoletnimi izkušnjami, smo pridobili potrebna znanja za izvajanje kvalitetnih storitev računovodstva ter širše podpore podjetništvu.
Smo sodoben računovodski servis iz Nove Gorice (poslovna cona Solkan), katerega odlikujejo:

  •   Odzivnost: v najkrajšem možnem času pomagamo z našimi nasveti in znanjem.
  •   100% individualna obravnava: Vsako stranko obravnavamo individualno in si zanjo vzamemo čas ter ji svetujemo.
  •   Strokovnost in ažurnost: z nenehnim izobraževanjem zagotavljamo najvišjo možno raven strokovnosti.
  •   Prilagodljivost: Potrebe naših strank so za nas vedno na prvem mestu, zato smo po dogovoru vedno pripravljeni naše storitve prilagajati vašim potrebam.
  •   100% priporočeni: Vse nove stranke smo dobili na osnovi priporočila
  •   Regija in oddaljenost nas ne omejuje: Stranke imamo v Izoli, Ljubljani, Kamniku, Idriji, Tolminu