Stanovanje kot poslovni prostor?

I. Poslovni prostor na splošno
 
Za opravljanje določenih dejavnosti – predvsem na področju gostinstva, trgovine, skladiščenja, proizvodnje, izobraževanja, raznih delavnic, laboratorijev, ambulant in podobnih – morate zagotoviti ustrezen poslovni prostor.
 
Ob registraciji podjetja se tega pogoja ne preverja, mora pa podjetnik zagotoviti poslovni prostor in pridobiti ustrezno dovoljenje, preden začne opravljati dejavnost, za katero je predpisan ta pogoj.  
 
Objekt, v katerem je poslovni prostor, mora imeti uporabno dovoljenje
 
Poslovni prostor lahko najamete ali kupite. Najbolje je, da pred najemom ali nakupom neke nepremičnine preverite, če že ima dovoljenje za uporabo v ustrezne poslovne namene, torej da je opravljanje določene dejavnosti v poslovnem prostoru mogoče takoj po prevzemu.
 
Vsak objekt, v katerem je poslovni prostor, mora praviloma imeti uporabno dovoljenje, ne glede na dejavnost (velja tudi pisarniško dejavnost). 
 
Uporabno dovoljenje izda pristojna upravna enota (Oddelek za okolje in prostor), na območju, kjer leži nepremičnina.
 
II. Poslovni prostor v zasebni hiši ali stanovanju
 
Največ podjetij na začetku registrira svoj poslovni naslov kar doma, v zasebni hiši oziroma v stanovanju. To lahko storijo vsi, ki opravljajo tiho dejavnost in hkrati dejavnost, za katero z zakonom ali drugim predpisom ni določeno, da je poslovni prostor obvezen. Tiho dejavnost opravljate, če ne motite sosedov in ne obremenjujete čezmerno skupnih prostorov.
 
Uporabnega dovoljenja ni treba pridobiti, če namenite v zasebni hiši manj kot 50 % bivalnih površin poslovnemu prostoru.
 
Če želite opravljati svojo poslovno dejavnost v obstoječi zasebni hiši, gradbenega dovoljenja in posledično uporabnega dovoljenja za spremembo namembnosti dela le-te v poslovno stavbo ni treba pridobiti, če se poslovnemu delu nameni manj kot 50 % celotnega objekta.
 
Uporabnega dovoljenja ni treba pridobiti, če le manjši del stanovanja namenite poslovnemu prostoru.
 
Če želite opravljati dejavnost v delu stanovanja večstanovanjske stavbe, lahko to storite, kadar ta dejavnost ne moti stanovalcev pri mirni rabi (njihovih) stanovanj in ne povzroča čezmerne obremenitve skupnih delov večstanovanjske stavbe (bloka). Pridobiti morate soglasje solastnikov, ki imajo več kot tri četrtine solastniških deležev, vključujoč soglasja etažnih lastnikov vseh stanovanj, katerih zidovi ali stropi mejijo z vašo stanovanjsko enoto.
 
Ob pričetku poslovanja morate o tem obvestiti tudi upravnika, če ga imate. Enako velja za najemniška stanovanja, pri katerih morate pridobiti tudi dovoljenje lastnika stanovanja, v katerem živite.
 
Če pa želite vašemu stanovanju v celoti spremeniti namembnost v poslovni namen, potrebujete gradbeno in uporabno dovoljenje ter že pri izdaji gradbenega dovoljenja soglasja vseh etažnih lastnikov.
 
Podrobna določila glede pogojev za registracijo poslovnega naslova doma si lahko preberete v Stanovanjskem zakonu.
 
JMMC HP, HIŠA PODJETNIKOV D.O.O.
Računovodski servis Nova Gorica
 

Zakaj izbrati nas

Hiša podjetnikov je nastala na osnovi prepričanja, da je potrebno pri nudenju poslovnih storitev partnerjem zagotoviti čim večjo podporo z velikim naborom ponujenih storitev.

Naši poslovni prostori pa so mesto, kjer nastajajo in se razvijajo nove podjetniške ideje in priložnosti.

Prepoznavni želimo biti po strokovnosti, dinamičnosti, zanesljivosti, poštenju in nenazadje po odlični podpori našim partnerjem. S storitvami se želimo prilagoditi vsakemu uporabniku glede na panožno specifiko in njegove poslovne zahteve, z našim znanjem in izkušnjami pa vsakemu poslovnemu partnerju pomagati lažje uresničevati njegovo poslanstvo.

V prihodnosti bomo ugleden, strokoven, zanesljiv in prijazen računovodski servis v okolici Nove Gorice, z ustvarjenim dobrim imenom in kot zaupanja vreden partner.

Naše vodilo je ustvarjanje obojestranskih koristi.
Smo izkušen kolektiv strokovnjakov iz področja računovodstva in davkov, organizacije in poslovodenja. Z dolgoletnimi izkušnjami, smo pridobili potrebna znanja za izvajanje kvalitetnih storitev računovodstva ter širše podpore podjetništvu.
Smo sodoben računovodski servis iz Nove Gorice (poslovna cona Solkan), katerega odlikujejo:

  •   Odzivnost: v najkrajšem možnem času pomagamo z našimi nasveti in znanjem.
  •   100% individualna obravnava: Vsako stranko obravnavamo individualno in si zanjo vzamemo čas ter ji svetujemo.
  •   Strokovnost in ažurnost: z nenehnim izobraževanjem zagotavljamo najvišjo možno raven strokovnosti.
  •   Prilagodljivost: Potrebe naših strank so za nas vedno na prvem mestu, zato smo po dogovoru vedno pripravljeni naše storitve prilagajati vašim potrebam.
  •   100% priporočeni: Vse nove stranke smo dobili na osnovi priporočila
  •   Regija in oddaljenost nas ne omejuje: Stranke imamo v Izoli, Ljubljani, Kamniku, Idriji, Tolminu