Samozaposleni (s.p.) in nadomestilo za karanteno

Samozaposleni ne dobijo nič, če so v karanteni!
 
Prvi primer: Samostojni podjetnik je bil v stiku z okuženo osebo oziroma je poslovno sodeloval z okuženo osebo, ki takrat še ni vedela, da je okužena s koronavirusom. Samostojni podjetnik naknadno prejme odločbo z odreditvijo karantene, saj je Nacionalni urad za javno zdravje (Nijz) ugotovil, da sta bili osebi v stiku. Posledično samostojni podjetnik 10 dni ne more opravljati svoje dejavnosti. 
 
Drugi primer: Nosilec dejavnosti je imel zaposlene osebe, ki so imele covid-19, zato so bili vsi zaposleni, vključno z nosilcem, v karanteni. Nosilec dejavnosti je za čas karantene za delavce prejel nadomestilo, zase pa ne, zato je želel preveriti, ali obstaja kakšna druga možnost za uveljavitev te pravice tudi za delodajalca.
 
Odgovor za oba primera je sledeč: samozaposleni po trenutno obstoječi zakonodaji niso vključeni v povračilo nadomestila za karanteno, čeprav jih veliko ne more delati od doma. 
 
V okviru dosedanjih interventnih zakonov samozaposleni in družbeniki-poslovodje niso bili upravičeni do nadomestila zaradi karantene, saj nimajo pogodbe o zaposlitvi.
 
Ministrstvo za gospodarstvo je podalo naslednji odgovor:
 
Državna pomoč oziroma povračilo nadomestila plač delavcem s strani države je predvidena zaradi odrejene karantene in ne zaradi samoizolacije. Povračilo po Zakonu o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val okužb z novim koronavirusom pripada delodajalcu, kar samostojni podjetnik ni. Zato samostojni podjetniki zase niso upravičeni do povračila nadomestila plače zaradi odrejene karantene s strani države. So pa do tega upravičeni za svoje delavce, če zaposlujejo.
 
V GZS so sicer že med sprejemanjem zakona predlagali dopolnitev, da se kot upravičence do povračila dohodka zaradi odrejene karantene vključi tudi samostojne zavezance kot nosilce dejavnosti. A po njihovih trditvah zakonodajalec ni upošteval njihovega predloga. Na gospodarskem ministrstvu pravijo, da se zavedajo tovrstne problematike in da si prizadevajo za uvedbo ukrepa, na podlagi katerega bi bili tudi samozaposleni upravičeni do finančne pomoči, in sicer v obliki delnega povračila zaradi izgube dohodka zaradi karantene".
 
JMMC, HIŠA PODJETNIKOV
Računovodski servis Nova Gorica

 Prosimo, da preverite vsebino članka, ker lahko obstajajo zakonske novosti na to temo.

Zakaj izbrati nas

Hiša podjetnikov je nastala na osnovi prepričanja, da je potrebno pri nudenju poslovnih storitev partnerjem zagotoviti čim večjo podporo z velikim naborom ponujenih storitev.

Naši poslovni prostori pa so mesto, kjer nastajajo in se razvijajo nove podjetniške ideje in priložnosti.

Prepoznavni želimo biti po strokovnosti, dinamičnosti, zanesljivosti, poštenju in nenazadje po odlični podpori našim partnerjem. S storitvami se želimo prilagoditi vsakemu uporabniku glede na panožno specifiko in njegove poslovne zahteve, z našim znanjem in izkušnjami pa vsakemu poslovnemu partnerju pomagati lažje uresničevati njegovo poslanstvo.

V prihodnosti bomo ugleden, strokoven, zanesljiv in prijazen računovodski servis v okolici Nove Gorice, z ustvarjenim dobrim imenom in kot zaupanja vreden partner.

Naše vodilo je ustvarjanje obojestranskih koristi.
Smo izkušen kolektiv strokovnjakov iz področja računovodstva in davkov, organizacije in poslovodenja. Z dolgoletnimi izkušnjami, smo pridobili potrebna znanja za izvajanje kvalitetnih storitev računovodstva ter širše podpore podjetništvu.
Smo sodoben računovodski servis iz Nove Gorice (poslovna cona Solkan), katerega odlikujejo:

  •   Odzivnost: v najkrajšem možnem času pomagamo z našimi nasveti in znanjem.
  •   100% individualna obravnava: Vsako stranko obravnavamo individualno in si zanjo vzamemo čas ter ji svetujemo.
  •   Strokovnost in ažurnost: z nenehnim izobraževanjem zagotavljamo najvišjo možno raven strokovnosti.
  •   Prilagodljivost: Potrebe naših strank so za nas vedno na prvem mestu, zato smo po dogovoru vedno pripravljeni naše storitve prilagajati vašim potrebam.
  •   100% priporočeni: Vse nove stranke smo dobili na osnovi priporočila
  •   Regija in oddaljenost nas ne omejuje: Stranke imamo v Izoli, Ljubljani, Kamniku, Idriji, Tolminu