Pravica do dopusta za spremstvo prvošolčka – novost!

Pravica do dopusta za spremstvo prvošolčka – novost!
 
Če bodo otroci 1. septembra stopili v šole, ne pozabite na dopolnitev Zakona o delovnih razmerjih oz. njegovega 165. člena. Pravica do dopusta v plačani obliki za spremstvo prvošolčka na prvi šolski dan sedaj pripada tudi zaposlenim v zasebnem sektorju.
 
Pravica do dopusta za spremstvo otroka oz. prvošolčka na prvi šolski dan je do sedaj v plačani obliki pripadala le uslužbencem, zaposlenim v javnem sektorju. Šlo je za odločitev vrhovnega sodišča v delovnem sporu med javnim uslužbencem in njegovim delodajalcem. Ta mu je namreč odrekel pravico do dopusta za spremstvo prvošolčka na prvi šolski dan.
 
Pravica do dopusta za spremstvo prvošolčka je bila diskriminatorna
 
Sindikati so opozarjali, da je pravica do dopusta za spremstvo prvošolčka diskriminatorna. Ta pravica do dopusta v plačani obliki je namreč avtomatsko pripadala le delavcem v javnem sektorju. V zasebnem sektorju pa je bila do sedaj ta pravica v rokah delodajalca. Mnogi zaposleni so morali zato vzeti redni dopust, le ponekod so tudi delodajalci v zasebnem sektorju omogočili dodatni dan plačane odsotnosti z dela zaradi spremstva prvošolčka.
 
Sprememba zakona
 
V letošnjem letu je prišlo do dopolnitve Zakona o delovnih razmerjih. Pravica do dopusta za spremstvo prvošolčka, ki je plačan, sedaj velja tudi za zaposlene v zasebnem sektorju. Delodajalec ga mora delavcu odmeriti, če bo ta zanj zaprosil in predložil dokazilo, da gre njegov otrok v prvi razred. Ker je izredni dopust potrebno porabiti ob nastanku t. i. izrednega dogodka, ga lahko delavci izrabijo le na prvi šolski dan. Pravica do dopusta pripada obema staršema.
 
Vir: Data
JMMC, HIŠA PODJETNIKOV
Računovodski servis Nova Gorica

Zakaj izbrati nas

Hiša podjetnikov je nastala na osnovi prepričanja, da je potrebno pri nudenju poslovnih storitev partnerjem zagotoviti čim večjo podporo z velikim naborom ponujenih storitev.

Naši poslovni prostori pa so mesto, kjer nastajajo in se razvijajo nove podjetniške ideje in priložnosti.

Prepoznavni želimo biti po strokovnosti, dinamičnosti, zanesljivosti, poštenju in nenazadje po odlični podpori našim partnerjem. S storitvami se želimo prilagoditi vsakemu uporabniku glede na panožno specifiko in njegove poslovne zahteve, z našim znanjem in izkušnjami pa vsakemu poslovnemu partnerju pomagati lažje uresničevati njegovo poslanstvo.

V prihodnosti bomo ugleden, strokoven, zanesljiv in prijazen računovodski servis v okolici Nove Gorice, z ustvarjenim dobrim imenom in kot zaupanja vreden partner.

Naše vodilo je ustvarjanje obojestranskih koristi.
Smo izkušen kolektiv strokovnjakov iz področja računovodstva in davkov, organizacije in poslovodenja. Z dolgoletnimi izkušnjami, smo pridobili potrebna znanja za izvajanje kvalitetnih storitev računovodstva ter širše podpore podjetništvu.
Smo sodoben računovodski servis iz Nove Gorice (poslovna cona Solkan), katerega odlikujejo:

  •   Odzivnost: v najkrajšem možnem času pomagamo z našimi nasveti in znanjem.
  •   100% individualna obravnava: Vsako stranko obravnavamo individualno in si zanjo vzamemo čas ter ji svetujemo.
  •   Strokovnost in ažurnost: z nenehnim izobraževanjem zagotavljamo najvišjo možno raven strokovnosti.
  •   Prilagodljivost: Potrebe naših strank so za nas vedno na prvem mestu, zato smo po dogovoru vedno pripravljeni naše storitve prilagajati vašim potrebam.
  •   100% priporočeni: Vse nove stranke smo dobili na osnovi priporočila
  •   Regija in oddaljenost nas ne omejuje: Stranke imamo v Izoli, Ljubljani, Kamniku, Idriji, Tolminu