Potrdilo o karanteni – podlaga za uveljavljanje nadomestila plače

Potrdilo o karanteni, ki je podlaga za uveljavljanje nadomestila plače si sedaj lahko posameznik uredi sam
 
Šesti interventni zakon podaljšuje ukrep subvencioniranja čakanja na delo, iz naslova katerega delavcu pripada nadomestilo plače.
 
Do nadomestila v višini 80% osnove so tako še naprej upravičeni delavci:
 
- ki so napoteni na začasno čakanje na delo in
- ki dela ne morejo opravljati zaradi višje sile
 
Potrdilo o karanteni – pogoj za uveljavljanje nadomestila plače
 
Po novem lahko nadomestilo plače uveljavljate s predložitvijo Potrdila o karanteni na domu. Oseba, ki je napotena na čakanje na delo doma, potrebuje dokazilo, da je ostala v karanteni na domu. S tem potrdilom lahko delodajalec ali oseba sama (študent, samozaposleni, kmeti, družbeniki) uveljavlja nadomestilo plače ali druge pravice iz naslova zdravstvenega in socialnega varstva.
 
Kdo izda potrdilo o karanteni in kakšen je postopek?
 
Če je bil vaš zaposleni v tesnem stiku z okuženo osebo, NIJZ v tem primeru svetuje, naj ostane doma in se vede, kot da je v karanteni na domu. Če takšna oseba potrebuje potrdilo o prestajanju karantene na domu, na portalu eUprava izpolni poseben obrazec. Potrdilo o karanteni na domu zaradi visoko tveganega stika z osebo, okuženo z koronavirusom, bo oseba prejela na elektronski naslov, ki ga je navedla v vlogi. Potrdilo o karanteni na domu delavec predloži delodajalcu oziroma vloži v potrebnih postopkih za povračilo nadomestila prihodka, skladno s PKP6.
 
Potrdilo o karanteni na domu lahko pridobite na dva načina, in sicer:
 
Vlogo preko portala eUprava oddajate z uporabo svoje e-identitete (digitalno potrdilo ali smsPASS). S tem imate omogočeno, da vlogo shranite v svoj predal na eUpravi in v nekaj minutah v ta predal dobite tudi Potrdilo o karanteni na domu. 
 
Vlogo oddajate preko portala eUprava brez uporabe svoje e-identitete. To pomeni, da boste Potrdilo o karanteni na domu dobili na elektronski naslov, ki ga boste vpisali na vlogi.
 
Potrebujete Potrdilo o karanteni, ker ste ostali doma z otrokom, ki je ostal v karanteni?
 
Če je otrok ostal v karanteni na domu, kot skrbnik na portalu eUprava izpolnite obrazec. Potrdilo o karanteni boste prejeli na elektronski naslov, ki ga navedete v vlogi. Ko prejmete potrdilo ga posredujete svojemu delodajalcu oziroma vložite v postopkih za povračilo nadomestila prihodka.
 
 
JMMC, HIŠA PODJETNIKOV
Računovodski servis Nova Gorica

 Prosimo, da preverite vsebino članka, ker lahko obstajajo zakonske novosti na to temo.

Zakaj izbrati nas

Hiša podjetnikov je nastala na osnovi prepričanja, da je potrebno pri nudenju poslovnih storitev partnerjem zagotoviti čim večjo podporo z velikim naborom ponujenih storitev.

Naši poslovni prostori pa so mesto, kjer nastajajo in se razvijajo nove podjetniške ideje in priložnosti.

Prepoznavni želimo biti po strokovnosti, dinamičnosti, zanesljivosti, poštenju in nenazadje po odlični podpori našim partnerjem. S storitvami se želimo prilagoditi vsakemu uporabniku glede na panožno specifiko in njegove poslovne zahteve, z našim znanjem in izkušnjami pa vsakemu poslovnemu partnerju pomagati lažje uresničevati njegovo poslanstvo.

V prihodnosti bomo ugleden, strokoven, zanesljiv in prijazen računovodski servis v okolici Nove Gorice, z ustvarjenim dobrim imenom in kot zaupanja vreden partner.

Naše vodilo je ustvarjanje obojestranskih koristi.
Smo izkušen kolektiv strokovnjakov iz področja računovodstva in davkov, organizacije in poslovodenja. Z dolgoletnimi izkušnjami, smo pridobili potrebna znanja za izvajanje kvalitetnih storitev računovodstva ter širše podpore podjetništvu.
Smo sodoben računovodski servis iz Nove Gorice (poslovna cona Solkan), katerega odlikujejo:

  •   Odzivnost: v najkrajšem možnem času pomagamo z našimi nasveti in znanjem.
  •   100% individualna obravnava: Vsako stranko obravnavamo individualno in si zanjo vzamemo čas ter ji svetujemo.
  •   Strokovnost in ažurnost: z nenehnim izobraževanjem zagotavljamo najvišjo možno raven strokovnosti.
  •   Prilagodljivost: Potrebe naših strank so za nas vedno na prvem mestu, zato smo po dogovoru vedno pripravljeni naše storitve prilagajati vašim potrebam.
  •   100% priporočeni: Vse nove stranke smo dobili na osnovi priporočila
  •   Regija in oddaljenost nas ne omejuje: Stranke imamo v Izoli, Ljubljani, Kamniku, Idriji, Tolminu