Pogosta vprašanja > Kdo vse še mora v karanteno

Objavljamo odgovore na nekaj aktualnih vprašanj v zvezi z epidemiološkimi ukrepi za starše, ki imajo šoloobvezne otroke. 
 
Pri učencu je bila potrjena okužba, kdo mora v karanteno?
 
Epidemiološka služba naredi oceno tveganja. Osebe v tesnem stiku z okuženo osebo morajo v 10-dnevno karanteno*. Po navadi so to vsi učenci ali dijaki oddelka, v katerem je okužena oseba, prav tako vsi družinski člani okuženega. Okuženi pa mora v izolacijo**. Epidemiolog poda navodila za vse člane gospodinjstva. Zdrave osebe v gospodinjstvu se ne smejo zadrževati v istih prostorih kot bolnik.
 
Otroku je odrejena karantena, kaj to pomeni za njegove starše?
 
Če je otrok mlajši od vključno petega razreda osnovne šole, lahko starš, ki ga bo varoval, pri delodajalcu uveljavlja odsotnost zaradi višje sile. V tem primeru mu pripada 50 odstotkov plače, a ne manj kot 70 odstotkov minimalne plače. Delavec se lahko z delodajalcem dogovori tudi za delo od doma - v tem primeru prejema enako plačo kot sicer. V primeru karantene starš ne more uveljavljati nadomestila za nego bolnega otroka, saj otrok v karanteni ni bolan.
 
Otroku je odrejena karantena, kaj to pomeni za druge družinske člane?
 
Drugi družinski člani niso avtomatsko v karanteni - to odvisno od presoje epidemiološke službe. Morajo pa se držati ukrepov za preprečevanje okužbe in spremljati svoje zdravstveno stanje. Če otroka testirajo na virus v času karantene, se kljub negativnemu izvidu karantena ne prekine oziroma se trajanje karantene ne skrajša.
 
Ali lahko sorojenec otroka, ki mu je bila odrejena karantena, obiskuje šolo ali vrtec?
 
Če za tega sorojenca ni bila odrejena karantena, lahko ta normalno obiskuje vrtec ali šolo ob izvajanju karantene na priporočen način. Prav tako lahko roditelj, ki ne bo skrbel za otroka v času karantene, hodi naprej v službo. Odsvetuje se, da za otroka v karanteni skrbijo stari starši.
 
* izolacija ali osamitev je odrejena bolniku s covidom-19
 
** karantena je preventivni ukrep za zdrave osebe, traja 10 dni od zadnjega visoko tveganega stika
 
 
JMMC, HIŠA PODJETNIKOV
Računovodski servis Nova Gorica

 Prosimo, da preverite vsebino članka, ker lahko obstajajo zakonske novosti na to temo.

Zakaj izbrati nas

Hiša podjetnikov je nastala na osnovi prepričanja, da je potrebno pri nudenju poslovnih storitev partnerjem zagotoviti čim večjo podporo z velikim naborom ponujenih storitev.

Naši poslovni prostori pa so mesto, kjer nastajajo in se razvijajo nove podjetniške ideje in priložnosti.

Prepoznavni želimo biti po strokovnosti, dinamičnosti, zanesljivosti, poštenju in nenazadje po odlični podpori našim partnerjem. S storitvami se želimo prilagoditi vsakemu uporabniku glede na panožno specifiko in njegove poslovne zahteve, z našim znanjem in izkušnjami pa vsakemu poslovnemu partnerju pomagati lažje uresničevati njegovo poslanstvo.

V prihodnosti bomo ugleden, strokoven, zanesljiv in prijazen računovodski servis v okolici Nove Gorice, z ustvarjenim dobrim imenom in kot zaupanja vreden partner.

Naše vodilo je ustvarjanje obojestranskih koristi.
Smo izkušen kolektiv strokovnjakov iz področja računovodstva in davkov, organizacije in poslovodenja. Z dolgoletnimi izkušnjami, smo pridobili potrebna znanja za izvajanje kvalitetnih storitev računovodstva ter širše podpore podjetništvu.
Smo sodoben računovodski servis iz Nove Gorice (poslovna cona Solkan), katerega odlikujejo:

  •   Odzivnost: v najkrajšem možnem času pomagamo z našimi nasveti in znanjem.
  •   100% individualna obravnava: Vsako stranko obravnavamo individualno in si zanjo vzamemo čas ter ji svetujemo.
  •   Strokovnost in ažurnost: z nenehnim izobraževanjem zagotavljamo najvišjo možno raven strokovnosti.
  •   Prilagodljivost: Potrebe naših strank so za nas vedno na prvem mestu, zato smo po dogovoru vedno pripravljeni naše storitve prilagajati vašim potrebam.
  •   100% priporočeni: Vse nove stranke smo dobili na osnovi priporočila
  •   Regija in oddaljenost nas ne omejuje: Stranke imamo v Izoli, Ljubljani, Kamniku, Idriji, Tolminu