Osnova za obračun prispevkov od dohodkov poslovodij, avtorskih honorarjev dosežnih v okviru delovnega razmerja, nagrad za obvezno prakso ter vajeniških nagrad

Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) ne bo zahtevala popravljanja REK-O obrazcev, ki so bili predloženi pred objavo novih pojasnil in uveljavitvijo spremenjenih kontrol za navedene vrste dohodkov.

 

Kot je navedeno v novici, objavljeni na spletni strani FURS, smo dopolnili dokument Dohodek iz delovnega razmerja, s točko 6.5 (Obračun prispevkov od dohodkov iz zaposlitve, ki se štejejo za dohodke iz delovnega razmerja). Prav tako je bil dopolnjen dokument Povračila stroškov in drugi dohodki iz delovnega razmerja s pojasnili glede osnove za obračun prispevka za zdravstveno zavarovanje od dohodkov vajencev in nagrade za obvezno prakso dijakov in študentov, ki začnejo veljati od 01.02.2024 dalje.

Sprememba velja za izplačila od 01.02.2024 dalje. 

Kontrole pri oddaji REK-O na vrstah dohodka:

  • 1143 Dohodki prejeti za opravljeno avtorsko delo v okviru delovnega razmerja,
  • 1144 Dohodek za vodenje poslovnega subjekta,
  • 1020 Nagrade dijakom in študentom za obvezno praktično delo,
  • 1021 Vajeniška nagrada

 

Kontrole pri oddaji REK-O obrazcev so bile na sistemu eDavki spremenjene 23.05.2024 in veljajo za izplačila od 01.02.2024 dalje.

Ne glede na to, da FURS ne bo zahteval popravljanja REK-O obrazcev, ki so bili predloženi pred objavo novih pojasnil in uveljavitvijo spremenjenih kontrol za navedene vrste dohodkov, bo takšne popravke sprejel, če jih bodo izplačevalci oddali.

 

Več informacij na FURS

 

 

 

 

 

 

 

Vir: JMMC HP d.o.o. 

 Prosimo, da preverite vsebino članka, ker lahko obstajajo zakonske novosti na to temo.

Zakaj izbrati nas

Hiša podjetnikov je nastala na osnovi prepričanja, da je potrebno pri nudenju poslovnih storitev partnerjem zagotoviti čim večjo podporo z velikim naborom ponujenih storitev.

Naši poslovni prostori pa so mesto, kjer nastajajo in se razvijajo nove podjetniške ideje in priložnosti.

Prepoznavni želimo biti po strokovnosti, dinamičnosti, zanesljivosti, poštenju in nenazadje po odlični podpori našim partnerjem. S storitvami se želimo prilagoditi vsakemu uporabniku glede na panožno specifiko in njegove poslovne zahteve, z našim znanjem in izkušnjami pa vsakemu poslovnemu partnerju pomagati lažje uresničevati njegovo poslanstvo.

V prihodnosti bomo ugleden, strokoven, zanesljiv in prijazen računovodski servis v okolici Nove Gorice, z ustvarjenim dobrim imenom in kot zaupanja vreden partner.

Naše vodilo je ustvarjanje obojestranskih koristi.
Smo izkušen kolektiv strokovnjakov iz področja računovodstva in davkov, organizacije in poslovodenja. Z dolgoletnimi izkušnjami, smo pridobili potrebna znanja za izvajanje kvalitetnih storitev računovodstva ter širše podpore podjetništvu.
Smo sodoben računovodski servis iz Nove Gorice (poslovna cona Solkan), katerega odlikujejo:

  •   Odzivnost: v najkrajšem možnem času pomagamo z našimi nasveti in znanjem.
  •   100% individualna obravnava: Vsako stranko obravnavamo individualno in si zanjo vzamemo čas ter ji svetujemo.
  •   Strokovnost in ažurnost: z nenehnim izobraževanjem zagotavljamo najvišjo možno raven strokovnosti.
  •   Prilagodljivost: Potrebe naših strank so za nas vedno na prvem mestu, zato smo po dogovoru vedno pripravljeni naše storitve prilagajati vašim potrebam.
  •   100% priporočeni: Vse nove stranke smo dobili na osnovi priporočila
  •   Regija in oddaljenost nas ne omejuje: Stranke imamo v Izoli, Ljubljani, Kamniku, Idriji, Tolminu