Novi obvezni zdravstveni prispevek

Z 31. decembrom 2023 se prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje ukinja, medtem ko se s 1. januarjem 2024 uvaja obvezni zdravstveni prispevek (OZP).

Obvezni zdravstveni prispevek od januarja 2024 do vključno februarja 2025 znaša 35 EUR mesečno. Obvezni zdravstveni prispevek se uskladi enkrat letno. In sicer 1. marca z rastjo povprečne bruto plače v Republiki Sloveniji v preteklem letu. Prva uskladitev OZP bo za marec 2025 glede na rasti povprečne plače v letu 2024.


Kako se plačuje?

 • Zaposlenim osebam obvezni zdravstveni prispevek plača delodajalec, in sicer iz plače zaposlenega. To pomeni, da se bo odtegljaj za ta prispevek izvajal na enak način, kot se izvajajo odtegljaji za druge prispevke, ki bremenijo zavarovanca – od plače bruto I.
 • Upokojencem od pokojnine prispevek plača Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije.
 • Osebam, ki so bile pred pričetkom uveljavljanja te pravice zavarovane kot osebe v delovnem razmerju, pa Zavod RS za zaposlovanje plača ta prispevek od denarnih nadomestil za brezposelnost.
 • Samostojni zavezanci za prispevke (samozaposleni, družbeniki, kmetje,…) plačujejo OZP sočasno z ostalimi obveznimi prispevki preko mesečnega obračuna.
 • Zdravstvene storitve za otroke do 18. leta in mlade do največ 26. leta, ki se šolajo, so v celoti krite iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Te skupine OZP-ja ne plačujejo.
 • Osebe, ki niso ne zaposlene ne brezposelne, niso socialno ogrožene in so brez prihodkov, si obvezni zdravstveni prispevek plačajo samostojno – tako, kot si zdaj plačujejo obvezno zdravstveno zavarovanje.

 

Več informacij lahko najdete na spletni strani ZZZS.

 

 

 

 

Vir: JMMC HP d.o.o.

 Prosimo, da preverite vsebino članka, ker lahko obstajajo zakonske novosti na to temo.

Zakaj izbrati nas

Hiša podjetnikov je nastala na osnovi prepričanja, da je potrebno pri nudenju poslovnih storitev partnerjem zagotoviti čim večjo podporo z velikim naborom ponujenih storitev.

Naši poslovni prostori pa so mesto, kjer nastajajo in se razvijajo nove podjetniške ideje in priložnosti.

Prepoznavni želimo biti po strokovnosti, dinamičnosti, zanesljivosti, poštenju in nenazadje po odlični podpori našim partnerjem. S storitvami se želimo prilagoditi vsakemu uporabniku glede na panožno specifiko in njegove poslovne zahteve, z našim znanjem in izkušnjami pa vsakemu poslovnemu partnerju pomagati lažje uresničevati njegovo poslanstvo.

V prihodnosti bomo ugleden, strokoven, zanesljiv in prijazen računovodski servis v okolici Nove Gorice, z ustvarjenim dobrim imenom in kot zaupanja vreden partner.

Naše vodilo je ustvarjanje obojestranskih koristi.
Smo izkušen kolektiv strokovnjakov iz področja računovodstva in davkov, organizacije in poslovodenja. Z dolgoletnimi izkušnjami, smo pridobili potrebna znanja za izvajanje kvalitetnih storitev računovodstva ter širše podpore podjetništvu.
Smo sodoben računovodski servis iz Nove Gorice (poslovna cona Solkan), katerega odlikujejo:

 •   Odzivnost: v najkrajšem možnem času pomagamo z našimi nasveti in znanjem.
 •   100% individualna obravnava: Vsako stranko obravnavamo individualno in si zanjo vzamemo čas ter ji svetujemo.
 •   Strokovnost in ažurnost: z nenehnim izobraževanjem zagotavljamo najvišjo možno raven strokovnosti.
 •   Prilagodljivost: Potrebe naših strank so za nas vedno na prvem mestu, zato smo po dogovoru vedno pripravljeni naše storitve prilagajati vašim potrebam.
 •   100% priporočeni: Vse nove stranke smo dobili na osnovi priporočila
 •   Regija in oddaljenost nas ne omejuje: Stranke imamo v Izoli, Ljubljani, Kamniku, Idriji, Tolminu