Nameravate znižati plače zaposlenim - preberite pravila

 
Znižanje plače zaradi slabšega poslovanja družbe
 
Za poslabšano poslovanje družbe se šteje poslabšanje, ki bi bodisi ogrozilo njeno gospodarsko stanje, bodisi ji povzročilo škodo. Razlog za znižanje plače je objektivne narave.
 
Do nastanka tega razloga lahko pride na primer izključno zaradi razmer na trgu, prekinitve sodelovanja s poslovnimi partnerji...
 
Po Zakonu o delovnih razmerjih mora biti znesek osnovne plače določen v pogodbi o zaposlitvi, zato je ob znižanju potrebno skleniti aneks k pogodbi.
 
Za znižanje osnovne plače je potrebno pridobiti soglasje zaposlenih. Zniževanje se običajno začne pri vodstvu, pri čemer se izdatno komunicira z zaposlenimi.
 
Pri plači mora delodajalec upoštevati minimum, določen z zakonom oziroma kolektivno pogodbo, ki neposredno zavezuje delodajalca.
 
Znižanje plače je mogoče za določen ali nedoločen čas, zaposleni pa se mora s tem strinjati.
 
Če zaposleni aneksa ne podpiše, ga delodajalec ne more prisiliti k znižanju plače. V praksi pa zaposleni anekse, zaradi strahu pred izgubo službe, sicer navadno podpišejo.
 
Še ena možna pot za delodajalca ob nesoglasju je odpoved pogodbe s ponudbo nove pogodbe o zaposlitvi. Vendar je postopek v tem primeru precej zapleten.
 
Znižanje plače je najpreprosteje, če je ta sestavljena iz fiksnega in variabilnega dela. Slednji v pogodbah o zaposlitvi navadno ni natančno opredeljen.
 
Variabilni del plače se lahko odpravi ali zniža, ena izmed možnosti je tudi, da se spremeni sistem variabilnega nagrajevanja.
 
Delodajalec lahko premakne mejo uspešnosti ali spremeni merila, po katerih meri uspešnost, izplačilo variabilnega deleža ali dela tega pa je mogoče zamakniti v prihodnost.
 
Za spremembo sistema variabilnega nagrajevanja ni potrebno podpisovati aneksov k pogodbi o zaposlitvi.
 
Zaposlene je priporočljivo z razmerami in razlogi za nižanje plače seznaniti čim prej, najbolje na skupnem sestanku. 
 
 
 
JMMC, HIŠA PODJETNIKOV
Računovodski servis Nova Gorica

Zakaj izbrati nas

Hiša podjetnikov je nastala na osnovi prepričanja, da je potrebno pri nudenju poslovnih storitev partnerjem zagotoviti čim večjo podporo z velikim naborom ponujenih storitev.

Naši poslovni prostori pa so mesto, kjer nastajajo in se razvijajo nove podjetniške ideje in priložnosti.

Prepoznavni želimo biti po strokovnosti, dinamičnosti, zanesljivosti, poštenju in nenazadje po odlični podpori našim partnerjem. S storitvami se želimo prilagoditi vsakemu uporabniku glede na panožno specifiko in njegove poslovne zahteve, z našim znanjem in izkušnjami pa vsakemu poslovnemu partnerju pomagati lažje uresničevati njegovo poslanstvo.

V prihodnosti bomo ugleden, strokoven, zanesljiv in prijazen računovodski servis v okolici Nove Gorice, z ustvarjenim dobrim imenom in kot zaupanja vreden partner.

Naše vodilo je ustvarjanje obojestranskih koristi.
Smo izkušen kolektiv strokovnjakov iz področja računovodstva in davkov, organizacije in poslovodenja. Z dolgoletnimi izkušnjami, smo pridobili potrebna znanja za izvajanje kvalitetnih storitev računovodstva ter širše podpore podjetništvu.
Smo sodoben računovodski servis iz Nove Gorice (poslovna cona Solkan), katerega odlikujejo:

  •   Odzivnost: v najkrajšem možnem času pomagamo z našimi nasveti in znanjem.
  •   100% individualna obravnava: Vsako stranko obravnavamo individualno in si zanjo vzamemo čas ter ji svetujemo.
  •   Strokovnost in ažurnost: z nenehnim izobraževanjem zagotavljamo najvišjo možno raven strokovnosti.
  •   Prilagodljivost: Potrebe naših strank so za nas vedno na prvem mestu, zato smo po dogovoru vedno pripravljeni naše storitve prilagajati vašim potrebam.
  •   100% priporočeni: Vse nove stranke smo dobili na osnovi priporočila
  •   Regija in oddaljenost nas ne omejuje: Stranke imamo v Izoli, Ljubljani, Kamniku, Idriji, Tolminu