Kako se pravilno uživa vitamine - tema za prihajajočo zimo

Vitamini v telesu pomagajo pri razgradnji in izgradnji ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin, sodelujejo pri delovanju encimov, potrebujemo jih tudi za tvorbo mišic, kosti, za zdrav imunski sistem in mnogo drugih stvari. V telesu delujejo kot neke vrste pomočniki, ki skrbijo, da vse teče tako, kot bi moralo.
 
Pomanjkanje vitaminov škodi zdravju 
 
Ker so vitamini hranilne snovi, ki so človeku potrebne v zelo majhnih količinah, strokovnjaki opozarjajo, da v prehrani ne sme priti do njihovega pomanjkanja, kar je pogosto posledica uživanja manj raznolike hrane. Po drugi strani pa se pri nekaterih v strahu pred boleznijo pojavlja tudi pretirano uživanje vitaminov. To je lahko povezano z nenadziranim uživanjem različnih pripravkov, ki so obogateni z vitamini. Prevelik vnos vitaminov je torej lahko ravno tako nevaren za vaše zdravje, kot če jih zaužijete premalo. Vaše telo večine vitaminov ne more proizvajati samo, zato jih morate zaužiti s hrano.
 
Jejte raznoliko 
 
Z mešano, pestro prehrano dobimo dovolj nujno potrebnih vitaminov. Vitamini so večinoma občutljivi in se pod vplivom zraka, visoke temperature in svetlobe lahko kemijsko razgradijo. Do izgube vitaminov lahko pride pri neprimernem skladiščenju živil, neustrezni obdelavi živil, neprimerni toplotni obdelavi ali pri drugih napakah.
 
Kdaj po nadomestila? 
 
Kljub vsemu je včasih pomanjkanje vitaminov treba nadomestiti z vitaminskimi pripravki, največkrat gre za multivitaminske napitke. Te najpogosteje pijejo osebe, ki so pogosto pod stresom ali jemljejo kontracepcijske tablete. Katerega vitamina vam primanjkuje (če sploh), bo najbolje vedel zdravnik, zato je primerno, da se pred jemanjem vitaminov posvetujete z njim.
 
Poznamo dve vrsti vitaminov 
 
Obstajata dve vrsti vitaminov: tisti, ki so topni v vodi, in tisti, ki so topni v maščobah. Vodotopni se razpustijo veliko hitreje v vodi in jih telo ne more skladiščiti v telesu dlje časa, saj potujejo s krvjo po telesu, nato pa se izločijo z urinom ali znojenjem V to skupino vitaminov spadajo vitamini B in C, ki jih je zato treba nadomeščati vsakodnevno. Vitamine, ki so topni v maščobah, telo lahko skladišči, dokler jih potrebuje. Shranjeni so v maščobnem tkivu in jetrih, tam pa lahko ostanejo tudi do šest mesecev. Med te vitamine spadajo vitamini A, D, E in K. Najboljši vir vitaminov predstavlja hrana, ki jo uživamo, predvsem sta tukaj pomembna sadje in zelenjava.
 
Za kaj jih torej potrebujete?
 
Vitamin A za zaviranje procesa staranja 
 
Vitamin A je močan antioksidant, ki ščiti celice pred delovanjem prostih radikalov, odgovoren je za oster vid, ščiti pred nočno slepoto, skrbi za zdravo kožo in lase ter zavira proces staranja kože. Poleg vsega tega vitamin A tudi spodbuja delovanje sluznice, krepi kosti, zobe in imunski sistem ter spodbuja delovanje reproduktivnega sistema. Najdete ga v rumenem, oranžnem in rdečem sadju ter zelenjavi, v jetrih, mleku, ribah in rumenjaku.
 
Vitamini iz skupine B za več energije 
 
Vitamini iz skupine B naj bi pomagali lajšati stres, nas polnili z energijo, zdravili tesnobo in depresijo, pomagali pri izboljševanju spomina, lajšali PMS in zmanjševali tveganje za bolezni srca. Nekateri vitamini iz te skupine naj bi tudi pomagali porabljati maščobe in glukozo ter jih pretvarjali v energijo in popravljali strukturo DNK. Vitamin B1 (tiamin) naj bi tako bil odgovoren za presnovo ogljikovih hidratov, delovanje možganov, živčevja, mišic in srca, riboflavin (B2) naj bi zmanjševal migrenske glavobole, niacin (B3) povečeval raven energije in pomagal obnavljati DNK, B6 naj bi lajšal PMS, pantotenska kislina naj bi pospeševala celjenje ran in zniževala holesterol, folna kislina (B9) naj bi zniževala tveganje za bolezni srca, kap, prirojene napake in ščitila pred rakom črevesja, B12 naj bi izboljševal spomin, biotin v kombinaciji s kromom pa izboljševal uravnavanje krvnega sladkorja. Največ vitaminov B najdete v temnozeleni zelenjavi, beljakovinah živalskega izvora in polnozrnatih žitih.
 
Vitamin C za krepitev imunskega sistema 
 
Vitamin C je močan antioksidant, ki ohranja kožo, kosti in vezna tkiva zdrave. Telo ga potrebuje tudi zato, da pravilno absorbira železo in krepi imunski sistem. Najdete ga v limonah, pomarančah, paprikah, brokoliju in paradižniku, jagodičevju, zelju in zeleni listnati zelenjavi. Kuhanje in shranjevanje teh živil povzroči uničenje vitamina, zato jih vedno uživajte ali surove ali pa skuhane na vodni pari.
 
Vitamin D za krepitev kosti in zob 
 
Vitamin D naše telo tvori le ob izpostavljenosti soncu. Potrebam telesa zadostuje že deset minut sončenja na dan. Vitamin D pomaga pri absorpciji kalcija in fosforja iz črevesja ter ta elementa vgrajuje v kosti in zobe in jih tako krepi ter jim pomaga pri rasti. Najdete ga v rumenjakih, jetrih in ribah.
 
Vitamin E za boljše delovanje presnove 
 
Vitamin E je močan antioksidant, ki je bistvenega pomena za delovanje imunskega sistema in presnavljanja. Kot antioksidant proste radikale spreminja v neškodljive snovi, hkrati pa preprečuje nastanek slabega holesterola, skrbi za ustrezno delovanje živčnega in mišičnega sistema ter je nepogrešljiv za delovanje spolnih žlez. Najdete ga v rastlinskem olju, margarini, zeleni listnati zelenjavi, oreščkih, semenih, avokadu, jajcih, brokoliju in paradižniku.
 
Vitamin K za strjevanje krvi in hitrejše celjenje ran 
 
Vitamin K pomaga tvoriti beljakovine, ki jih naše telo potrebuje za strjevanje krvi in celjenje ran. Bogat vir vitamina K so špinača, ohrovt, brokoli, vodna kreša, jogurt, mleko, organsko meso, žita in jajca.
 
JMMC HP, HIŠA PODJETNIKOV D.O.O.
Računovodski servis Nova Gorica
Vir: njena.svet24.si

Zakaj izbrati nas

Hiša podjetnikov je nastala na osnovi prepričanja, da je potrebno pri nudenju poslovnih storitev partnerjem zagotoviti čim večjo podporo z velikim naborom ponujenih storitev.

Naši poslovni prostori pa so mesto, kjer nastajajo in se razvijajo nove podjetniške ideje in priložnosti.

Prepoznavni želimo biti po strokovnosti, dinamičnosti, zanesljivosti, poštenju in nenazadje po odlični podpori našim partnerjem. S storitvami se želimo prilagoditi vsakemu uporabniku glede na panožno specifiko in njegove poslovne zahteve, z našim znanjem in izkušnjami pa vsakemu poslovnemu partnerju pomagati lažje uresničevati njegovo poslanstvo.

V prihodnosti bomo ugleden, strokoven, zanesljiv in prijazen računovodski servis v okolici Nove Gorice, z ustvarjenim dobrim imenom in kot zaupanja vreden partner.

Naše vodilo je ustvarjanje obojestranskih koristi.
Smo izkušen kolektiv strokovnjakov iz področja računovodstva in davkov, organizacije in poslovodenja. Z dolgoletnimi izkušnjami, smo pridobili potrebna znanja za izvajanje kvalitetnih storitev računovodstva ter širše podpore podjetništvu.
Smo sodoben računovodski servis iz Nove Gorice (poslovna cona Solkan), katerega odlikujejo:

  •   Odzivnost: v najkrajšem možnem času pomagamo z našimi nasveti in znanjem.
  •   100% individualna obravnava: Vsako stranko obravnavamo individualno in si zanjo vzamemo čas ter ji svetujemo.
  •   Strokovnost in ažurnost: z nenehnim izobraževanjem zagotavljamo najvišjo možno raven strokovnosti.
  •   Prilagodljivost: Potrebe naših strank so za nas vedno na prvem mestu, zato smo po dogovoru vedno pripravljeni naše storitve prilagajati vašim potrebam.
  •   100% priporočeni: Vse nove stranke smo dobili na osnovi priporočila
  •   Regija in oddaljenost nas ne omejuje: Stranke imamo v Izoli, Ljubljani, Kamniku, Idriji, Tolminu