Kako preprečiti karanteno celotnega podjetja?

Delovna mesta so pogosta rdeča cona, v kateri prihaja do širjenja okužb z novim koronavirusom.

Če posameznik prejme pozitiven test, epidemiološka služba NIJZ prične voditi epidemiološko preiskavo, s katero išče izvor okužbe in identificira kontakte, ki so bili v stiku z obolelim. Na podlagi tega epidemiološka služba predlaga potrebne ukrepe.

Cilj je, da se življenje ne ustavi ponovno, zato je potrebno upoštevati preventivne ukrepe. Le tako se lahko v primeru, da bo v podjetju v zabeležena okužba zaposlenega, izognemo karanteni celotnega podjetja.

Karanteno predlaga epidemiološka služba

Če posameznik prejme pozitiven test oz. posameznik še nima potrjene okužbe, a je bil z okuženo osebo v tesnem kontaktu in ima izražene simptome, mora delavec čimprej obvestiti delodajalca. Po potrditvi okužbe je potrebno iz prostorov umakniti ostale delavce in izvesti temeljito čiščenje po navodilih NIJZ.

 

Ko je pri osebi potrjena okužba z virusom SARS-CoV-2 NIJZ prejme prijavo in prične voditi epidemiološko preiskavo. S to preiskavo epidemiološka služba išče izvor okužbe in identificira kontakte, ki so bili v stiku z obolelim v času kužnosti doma, v službi in drugje. Epidemiološka služba identificira tesne kontakte in predlaga potrebne ukrepe. Tesnim visoko rizičnim kontaktom, ki jih določi epidemiološka služba NIJZ, je odrejena 10-dnevna karantena.  V primeru, da kontakt ni ocenjen kot rizičen in posameznika epidemiološka služba ne kontaktira ter posameznik ne kaže bolezenskih znakov, karantena ni potrebna. Na NIJZ-ju poudarjajo, da karanteno predlaga epidemiološka služba NIJZ, odločba o karanteni pa izda Ministrstvo za zdravje! Bistvena je torej preiskava NIJZ, ki jo opravi epidemiološka služba. Sodelavci, ki jim karantena ni izdana, naj opazujejo svoje zdravstveno stanje in v primeru poslabšanja počutja ostanejo doma in pokličejo osebnega zdravnika.

Preventivni ukrepi za preprečevanje karantene
 
Da bi se izognili temu, da bi okužba zaposlenega v karanteno poslala celotno podjetje, je potrebno upoštevati preventivne ukrepe. Le tako namreč ob epidemiološki preiskavi ostali delavci ne bodo prepoznani kot tesni rizični kontakti. Preventivni ukrepi:
 
- varnostna razdalja med zaposlenimi naj bo 1,5 m ali več
- stalno zračite prostore
- izvajajte redno čiščenje in razkuževanje
- poskrbite za redno umivanje rok z milom in vodo ali pa z namenskim razkužilo za roke
- odpovejte zbiranje delavcev v skupnih prostorih – v kolikor to ni mogoče, omejite število na minimalno mogoče
- prerazporedite delavce v izmene na način, da se še zagotavlja normalen delovni proces, a je hkrati v podjetju najmanjše število delavcev
- če delovni proces to omogoča, odredite delo od doma
- zaposleni naj med sabo izmenjujejo čim manj stvari
 
JMMC, HIŠA PODJETNIKOV
Računovodski servis Nova Gorica
 
Vir: NIJZ

Zakaj izbrati nas

Hiša podjetnikov je nastala na osnovi prepričanja, da je potrebno pri nudenju poslovnih storitev partnerjem zagotoviti čim večjo podporo z velikim naborom ponujenih storitev.

Naši poslovni prostori pa so mesto, kjer nastajajo in se razvijajo nove podjetniške ideje in priložnosti.

Prepoznavni želimo biti po strokovnosti, dinamičnosti, zanesljivosti, poštenju in nenazadje po odlični podpori našim partnerjem. S storitvami se želimo prilagoditi vsakemu uporabniku glede na panožno specifiko in njegove poslovne zahteve, z našim znanjem in izkušnjami pa vsakemu poslovnemu partnerju pomagati lažje uresničevati njegovo poslanstvo.

V prihodnosti bomo ugleden, strokoven, zanesljiv in prijazen računovodski servis v okolici Nove Gorice, z ustvarjenim dobrim imenom in kot zaupanja vreden partner.

Naše vodilo je ustvarjanje obojestranskih koristi.
Smo izkušen kolektiv strokovnjakov iz področja računovodstva in davkov, organizacije in poslovodenja. Z dolgoletnimi izkušnjami, smo pridobili potrebna znanja za izvajanje kvalitetnih storitev računovodstva ter širše podpore podjetništvu.
Smo sodoben računovodski servis iz Nove Gorice (poslovna cona Solkan), katerega odlikujejo:

  •   Odzivnost: v najkrajšem možnem času pomagamo z našimi nasveti in znanjem.
  •   100% individualna obravnava: Vsako stranko obravnavamo individualno in si zanjo vzamemo čas ter ji svetujemo.
  •   Strokovnost in ažurnost: z nenehnim izobraževanjem zagotavljamo najvišjo možno raven strokovnosti.
  •   Prilagodljivost: Potrebe naših strank so za nas vedno na prvem mestu, zato smo po dogovoru vedno pripravljeni naše storitve prilagajati vašim potrebam.
  •   100% priporočeni: Vse nove stranke smo dobili na osnovi priporočila
  •   Regija in oddaljenost nas ne omejuje: Stranke imamo v Izoli, Ljubljani, Kamniku, Idriji, Tolminu