KAJ PRINAŠA »NORMIRANCEM« NOV ZAKON O DOHODNINI?

S 1. 1. 2023 bo začela veljati novela Zakona o dohodnini, ki jo je 28. 11. 2022 potrdil Državni zbor. Največja sprememba bo veljala za t. i. »normirance« - zavezance, ki ugotavljajo davčno osnovo na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov. Sprememba bo veljala tako za zavezance, ki so zavarovani kot samostojni podjetniki, kot tudi tiste, ki opravljajo dopolnilno dejavnost (»popoldanski s.p.«). Tako po novem ne bo več avtomatično priznanih 80 % normiranih odhodkov, ampak v višini kot sledi:

 1. Če bo pri zavezancu zavarovana na podlagi delovnega razmerja ali samozaposlitve vsaj ena oseba za polni delovni čas neprekinjeno najmanj devet mesecev (do sedaj pet mesecev):
 • do 50.000 EUR prihodkov 80% normiranih stroškov = 4%,
 • nad 50.000 do 100.000 EUR doprinese 40% normiranih stroškov = 12%,
 • nad 100.000 EUR pa polna obdavčitev = 20%.

Davčna stopnja je 20%. Tako je do 50.000EUR efektivna obdavčitev še vedno 4%, nad tem zneskom pa se potem dviguje odstotek.

Prihodki so torej razdeljeni na tri dele: a) do 50k, b) med 50 in100k, c) nad 100k. Vsak »del« se obdavči s svojo stopnjo: a) 4%, b) 12% in c) 20%.

        2. Če pri zavezancu ne bo zavarovana na podlagi delovnega razmerja ali samozaposlitve vsaj ena oseba za polni delovni čas neprekinjeno najmanj devet mesecev (na primer popoldanski s.p.):

 • do 12.500 EUR prihodkov je tudi 80% priznanih odhodkov  = 4%,
 • do 50.000 EUR potem 40% = 12%,
 • nad 50.000 EUR pa polna obdavčitev = 20%.

Kot pri rednih so torej tudi tu prihodki razkosani na tri dele in vsak del obdavčen s svojo davčno stopnjo.

Pri popoldanskih, ki pa imajo polno zaposleno vsaj 1 osebo nepretrganih 9 mesecev (torej poleg nosilca, ki pri popoldanskih ni zaposlen, veljajo ista pravila obdavčenja kot pri rednih.

 

Z informativnim izračunom lahko preverite učinek predlaganih sprememb na vašo davčno obveznost: https://www.racunovodja.com/izracuni/normiranci2022_2023.

 

Vir: JMMC HP d.o.o.

 Prosimo, da preverite vsebino članka, ker lahko obstajajo zakonske novosti na to temo.

Zakaj izbrati nas

Hiša podjetnikov je nastala na osnovi prepričanja, da je potrebno pri nudenju poslovnih storitev partnerjem zagotoviti čim večjo podporo z velikim naborom ponujenih storitev.

Naši poslovni prostori pa so mesto, kjer nastajajo in se razvijajo nove podjetniške ideje in priložnosti.

Prepoznavni želimo biti po strokovnosti, dinamičnosti, zanesljivosti, poštenju in nenazadje po odlični podpori našim partnerjem. S storitvami se želimo prilagoditi vsakemu uporabniku glede na panožno specifiko in njegove poslovne zahteve, z našim znanjem in izkušnjami pa vsakemu poslovnemu partnerju pomagati lažje uresničevati njegovo poslanstvo.

V prihodnosti bomo ugleden, strokoven, zanesljiv in prijazen računovodski servis v okolici Nove Gorice, z ustvarjenim dobrim imenom in kot zaupanja vreden partner.

Naše vodilo je ustvarjanje obojestranskih koristi.
Smo izkušen kolektiv strokovnjakov iz področja računovodstva in davkov, organizacije in poslovodenja. Z dolgoletnimi izkušnjami, smo pridobili potrebna znanja za izvajanje kvalitetnih storitev računovodstva ter širše podpore podjetništvu.
Smo sodoben računovodski servis iz Nove Gorice (poslovna cona Solkan), katerega odlikujejo:

 •   Odzivnost: v najkrajšem možnem času pomagamo z našimi nasveti in znanjem.
 •   100% individualna obravnava: Vsako stranko obravnavamo individualno in si zanjo vzamemo čas ter ji svetujemo.
 •   Strokovnost in ažurnost: z nenehnim izobraževanjem zagotavljamo najvišjo možno raven strokovnosti.
 •   Prilagodljivost: Potrebe naših strank so za nas vedno na prvem mestu, zato smo po dogovoru vedno pripravljeni naše storitve prilagajati vašim potrebam.
 •   100% priporočeni: Vse nove stranke smo dobili na osnovi priporočila
 •   Regija in oddaljenost nas ne omejuje: Stranke imamo v Izoli, Ljubljani, Kamniku, Idriji, Tolminu