Izraba letnega dopusta med delom s skrajšanim delovnim časom

AKTUALNO VPRAŠANJE
 
Izraba letnega dopusta med delom s skrajšanim delovnim časom. 
 
Primer: 
- Delodajalec je delavcu odredil delo s skrajšanim delovnim časom 20 ur na teden
- Delavec dela od ponedeljka do petka po štiri ure na dan 
 
V prihodnjem tednu mu je delodajalec odobril izrabo letnega dopusta za petek. Delodajalec sprašuje, ali delavec lahko izrabi en dan dopusta ali le štiri ure.
 
 
Odgovor:  Minimalno število dni letnega dopusta delavca je odvisno izključno od povprečnega števila njegovih delovnih dni v tednu. Pri tem ni pomembno, ali delavec dela s krajšim delovnim časom na podlagi posebnih predpisov (67. člen ZDR-1) ali na podlagi lastne odločitve (65. člen ZDR-1). Letni dopust se določa in izrablja v delovnih dneh (160/4 ZDR-1).
 
To pomeni, da ne glede na to, koliko ur bi na dan letnega dopusta delavec moral delati, izrabi en dan dopusta.
To velja sicer in tudi v primeru ukrepov po interventnih zakonih. Delavec bi izrabil en dan dopusta tudi v primeru, če bi delal s skrajšanim delovnim časom od ponedeljka do četrtka, v petek pa ne.
Pri ukrepu skrajšanega delovnega časa mora biti delavec v času, ko ne dela in čaka na delo, na razpolago delodajalcu, saj ga ta lahko v vsakem trenutku vpokliče na delo s polnim delovnim časom.
Če pa je delavec na dopustu, delodajalec te pravice nima.
 
 
Vir: RFR
JMMC, HIŠA PODJETNIKOV
Računovodski servis Nova Gorica

Zakaj izbrati nas

Hiša podjetnikov je nastala na osnovi prepričanja, da je potrebno pri nudenju poslovnih storitev partnerjem zagotoviti čim večjo podporo z velikim naborom ponujenih storitev.

Naši poslovni prostori pa so mesto, kjer nastajajo in se razvijajo nove podjetniške ideje in priložnosti.

Prepoznavni želimo biti po strokovnosti, dinamičnosti, zanesljivosti, poštenju in nenazadje po odlični podpori našim partnerjem. S storitvami se želimo prilagoditi vsakemu uporabniku glede na panožno specifiko in njegove poslovne zahteve, z našim znanjem in izkušnjami pa vsakemu poslovnemu partnerju pomagati lažje uresničevati njegovo poslanstvo.

V prihodnosti bomo ugleden, strokoven, zanesljiv in prijazen računovodski servis v okolici Nove Gorice, z ustvarjenim dobrim imenom in kot zaupanja vreden partner.

Naše vodilo je ustvarjanje obojestranskih koristi.
Smo izkušen kolektiv strokovnjakov iz področja računovodstva in davkov, organizacije in poslovodenja. Z dolgoletnimi izkušnjami, smo pridobili potrebna znanja za izvajanje kvalitetnih storitev računovodstva ter širše podpore podjetništvu.
Smo sodoben računovodski servis iz Nove Gorice (poslovna cona Solkan), katerega odlikujejo:

  •   Odzivnost: v najkrajšem možnem času pomagamo z našimi nasveti in znanjem.
  •   100% individualna obravnava: Vsako stranko obravnavamo individualno in si zanjo vzamemo čas ter ji svetujemo.
  •   Strokovnost in ažurnost: z nenehnim izobraževanjem zagotavljamo najvišjo možno raven strokovnosti.
  •   Prilagodljivost: Potrebe naših strank so za nas vedno na prvem mestu, zato smo po dogovoru vedno pripravljeni naše storitve prilagajati vašim potrebam.
  •   100% priporočeni: Vse nove stranke smo dobili na osnovi priporočila
  •   Regija in oddaljenost nas ne omejuje: Stranke imamo v Izoli, Ljubljani, Kamniku, Idriji, Tolminu