Delovna oz. pokojninska doba - avtorski honorar, podjemna pogodba, študenstsko delo

Delovna doba oz. pokojninska doba se vam ne upoštevata enako pri vseh vrstah delovnih pogodb.
 
Kakšna je razlika med delovno in pokojninsko dobo?
 
Pokojninska doba je doba, ki predstavlja dobo za upokojitev, delovna doba pa je obdobje, ko delavec dejansko opravlja delo, torej ko je v delovnem razmerju. Omenjena doba se uporablja za določanja dodatka za delovno dobo pri plači, za izplačilo nagrad ipd. V času delovne dobe se nabirajo tudi leta, ki so upoštevana pri pokojninski dobi. Pokojninska in delovna doba sicer nista nujno enaki. V kolikor nimate pogodbe o zaposlitvi, vam delovna doba ne teče, lahko pa vam teče pokojninska, torej tudi v primeru, ko ste brezposelni, prav tako pa imate na Zavodu pravico do denarnega nadomestila za brezposelnost.
 
Študentsko delo
 
Reforma študentskega dela, ki je v veljavo stopila februarja 2015, predvideva tudi plačevanje prispevkov za invalidsko in pokojninsko zavarovanje, kar posledično pomeni tudi to, da se študentu priznava delovna (s tem pa tudi pokojninska) doba. Slednja je odvisna od urne postavke, mesec dni delovne dobe pa pripade študentu, ki skupaj z delodajalcem vplača vsaj za 192,16 evra prispevkov. Izračun delovne dobe se opravlja na letni ravni.
 
Delo preko avtorske in podjemne pogodbe
 
Za mesec dni delovne dobe morajo osebe, ki delo opravljajo preko podjemne ali avtorske pogodbe, zaslužiti honorar v višini minimalne plače, kar letno pomeni približno 9.900 evrov bruto. V primeru nižjega zaslužka vam delovna doba ne teče. V kolikor ste zaposleni za polni delovni čas in obenem opravljate delo preko omenjenih pogodb, na račun honorarnega dela ne boste prislužili niti dneva pokojninske dobe več.
 
 
JMMC, HIŠA PODJETNIKOV
Računovodski servis Nova Gorica

Zakaj izbrati nas

Hiša podjetnikov je nastala na osnovi prepričanja, da je potrebno pri nudenju poslovnih storitev partnerjem zagotoviti čim večjo podporo z velikim naborom ponujenih storitev.

Naši poslovni prostori pa so mesto, kjer nastajajo in se razvijajo nove podjetniške ideje in priložnosti.

Prepoznavni želimo biti po strokovnosti, dinamičnosti, zanesljivosti, poštenju in nenazadje po odlični podpori našim partnerjem. S storitvami se želimo prilagoditi vsakemu uporabniku glede na panožno specifiko in njegove poslovne zahteve, z našim znanjem in izkušnjami pa vsakemu poslovnemu partnerju pomagati lažje uresničevati njegovo poslanstvo.

V prihodnosti bomo ugleden, strokoven, zanesljiv in prijazen računovodski servis v okolici Nove Gorice, z ustvarjenim dobrim imenom in kot zaupanja vreden partner.

Naše vodilo je ustvarjanje obojestranskih koristi.
Smo izkušen kolektiv strokovnjakov iz področja računovodstva in davkov, organizacije in poslovodenja. Z dolgoletnimi izkušnjami, smo pridobili potrebna znanja za izvajanje kvalitetnih storitev računovodstva ter širše podpore podjetništvu.
Smo sodoben računovodski servis iz Nove Gorice (poslovna cona Solkan), katerega odlikujejo:

  •   Odzivnost: v najkrajšem možnem času pomagamo z našimi nasveti in znanjem.
  •   100% individualna obravnava: Vsako stranko obravnavamo individualno in si zanjo vzamemo čas ter ji svetujemo.
  •   Strokovnost in ažurnost: z nenehnim izobraževanjem zagotavljamo najvišjo možno raven strokovnosti.
  •   Prilagodljivost: Potrebe naših strank so za nas vedno na prvem mestu, zato smo po dogovoru vedno pripravljeni naše storitve prilagajati vašim potrebam.
  •   100% priporočeni: Vse nove stranke smo dobili na osnovi priporočila
  •   Regija in oddaljenost nas ne omejuje: Stranke imamo v Izoli, Ljubljani, Kamniku, Idriji, Tolminu