DDV pri spletni prodaji - sprejeta so nova pravila

Evropska unija je sprejela nova pravila za DDV pri spletni prodaji. 
 
V Bruslju obljubljajo, da bo pobiranje DDV pri spletni prodaji oziroma nakupovanju blaga in storitev olajšano.
 
Nova pravila med drugim razširjajo obstoječ vseevropski portal (mini sistem “vse na enem mestu” – Mini one-stop-shop, MOSS Scheme) za registracijo za namene DDV pri prodaji na daljavo.
Vzpostavljajo pa tudi nov portal za prodajo na daljavo iz tretjih držav, katerih vrednost ne presega 150 evrov. S tem se bodo zmanjšali stroški izpolnjevanja obveznosti DDV za transakcije med podjetji in potrošniki.
 
Odprava oprostitve DDV za majhne pošiljke
 
Z letom 2021 bo odpravljena oprostitev plačila DDV za pošiljke iz tretjih držav, denimo s Kitajske in iz ZDA. Zdaj namreč velja, da za pošiljke iz držav izven EU, katerih vrednost ne presega 22 evrov, ni treba plačati DDV.
 
V Bruslju so prepričani, da to odpira številne možnosti zlorab in goljufij. Okoli 150 milijonov majhnih pošiljk se uvozi brez plačila DDV in sedanji sistem je mogoče zlorabiti, pojasnjujejo. Medtem ko morajo podjetja v EU zaračunavati DDV ne glede na vrednost prodanega blaga, je uvoženo blago plačila lahko oproščeno, zato se njegova vrednost pogosto prikazuje nižja, kot je v resnici.
 
Po novem sistemu, ki bo uveljavljen s 1. januarjem 2021, bo torej treba plačati DDV za vsako pošiljko, ki jo kupec dobi iz tretjih držav, ne glede na njeno vrednost, torej tudi, če je vrednost nižja kot 22 evrov. 
 
Lažje pobiranje DDV pri spletni prodaji
 
DDV bo plačan v državi članici potrošnika, s čimer bo zagotovljena pravičnejša porazdelitev davčnih prihodkov med državami članicami.
 
Na podlagi novih pravil bodo poleg tega spletne platforme dolžne pobirati DDV pri prodaji na daljavo, ki se opravlja prek njih. Večina blaga, ki se uvaža za prodajo na daljavo, trenutno vstopa v EU brez plačila DDV, kar ustvarja nepošteno konkurenco za podjetja iz EU, izpostavljajo v Bruslju. Goljufije na področju DDV pri spletni prodaji v EU naj bi po ocenah znašale 5 milijard evrov letno.
 
S sistemom “vse na enem mestu” se spletnim trgovcem ne bo treba registrirati za DDV v vsaki posamezni državi članici, v katero prodajajo blago. Komisija meni, da imajo zaradi te obveznosti podjetja stroške v višini okoli 8.000 evrov za vsako državo članico EU, v katero prodajajo blago.
 
Z novimi ukrepi naj bi se upravno breme za podjetja zmanjšalo za 95 odstotkov. Komisija ocenjuje, da bo sistem “vse na enem mestu” ustvaril skupni prihranek v višini 2,3 milijarde evrov za podjetja. Za 7 milijard evrov pa naj bi se povečali prihodki iz DDV za države članice.
 
 
JMMC HP, HIŠA PODJETNIKOV D.O.O.
Računovodski servis Nova Gorica

Zakaj izbrati nas

Hiša podjetnikov je nastala na osnovi prepričanja, da je potrebno pri nudenju poslovnih storitev partnerjem zagotoviti čim večjo podporo z velikim naborom ponujenih storitev.

Naši poslovni prostori pa so mesto, kjer nastajajo in se razvijajo nove podjetniške ideje in priložnosti.

Prepoznavni želimo biti po strokovnosti, dinamičnosti, zanesljivosti, poštenju in nenazadje po odlični podpori našim partnerjem. S storitvami se želimo prilagoditi vsakemu uporabniku glede na panožno specifiko in njegove poslovne zahteve, z našim znanjem in izkušnjami pa vsakemu poslovnemu partnerju pomagati lažje uresničevati njegovo poslanstvo.

V prihodnosti bomo ugleden, strokoven, zanesljiv in prijazen računovodski servis v okolici Nove Gorice, z ustvarjenim dobrim imenom in kot zaupanja vreden partner.

Naše vodilo je ustvarjanje obojestranskih koristi.
Smo izkušen kolektiv strokovnjakov iz področja računovodstva in davkov, organizacije in poslovodenja. Z dolgoletnimi izkušnjami, smo pridobili potrebna znanja za izvajanje kvalitetnih storitev računovodstva ter širše podpore podjetništvu.
Smo sodoben računovodski servis iz Nove Gorice (poslovna cona Solkan), katerega odlikujejo:

  •   Odzivnost: v najkrajšem možnem času pomagamo z našimi nasveti in znanjem.
  •   100% individualna obravnava: Vsako stranko obravnavamo individualno in si zanjo vzamemo čas ter ji svetujemo.
  •   Strokovnost in ažurnost: z nenehnim izobraževanjem zagotavljamo najvišjo možno raven strokovnosti.
  •   Prilagodljivost: Potrebe naših strank so za nas vedno na prvem mestu, zato smo po dogovoru vedno pripravljeni naše storitve prilagajati vašim potrebam.
  •   100% priporočeni: Vse nove stranke smo dobili na osnovi priporočila
  •   Regija in oddaljenost nas ne omejuje: Stranke imamo v Izoli, Ljubljani, Kamniku, Idriji, Tolminu