DDPO stopnja 22% v 2024

Državni zbor je na seji, ki je potekala 13. decembra 2023, sprejel Zakon o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev.


Kakšne ukrepe prinaša ta zakon za gospodarstvo?

 1. Za obdobje od leta 2024 do 2028 se bo davčna stopnja zvišala na 22 %.
 2. Dodatnih 3 odstotne točke, kar je razlika med redno 19 % davčno stopnjo in začasno 22 % stopnjo, se bo uporabilo kot namenski prihodek za proračunski sklad za obnovo.
 3. Za banke se uvaja davek na bilančno vsoto v višini 0,2 %, vendar bo možno zmanjšati znesek davka za vsoto plačanih donacij.

Sprejeti zakon bo moral še prestati postopek pred objavo v Uradnem listu.

 

Kaj 22% davčna stopnja pomeni za davčne obveznike?

 • Za davčno leto 2023 se bo davčni obračun izvedel in plačal po stopnji 19 %.
 • V tem obračunu se bo določila tudi mesečna ali trimesečna akontacija davka za leto 2024. Ta akontacija se bo izračunala s pomočjo 22 % davčne stopnje, pri čemer se bo uporabila davčna osnova za leto 2023.
 • Družbe, ki obračunavajo odložene terjatve za davke, bodo novo davčno stopnjo 22 % uporabile tudi pri izračunu odloženih davkov v bilanci stanja na dan 31. decembra 2023.

 

 

Vir: JMMC HP d.o.o.

 Prosimo, da preverite vsebino članka, ker lahko obstajajo zakonske novosti na to temo.

Zakaj izbrati nas

Hiša podjetnikov je nastala na osnovi prepričanja, da je potrebno pri nudenju poslovnih storitev partnerjem zagotoviti čim večjo podporo z velikim naborom ponujenih storitev.

Naši poslovni prostori pa so mesto, kjer nastajajo in se razvijajo nove podjetniške ideje in priložnosti.

Prepoznavni želimo biti po strokovnosti, dinamičnosti, zanesljivosti, poštenju in nenazadje po odlični podpori našim partnerjem. S storitvami se želimo prilagoditi vsakemu uporabniku glede na panožno specifiko in njegove poslovne zahteve, z našim znanjem in izkušnjami pa vsakemu poslovnemu partnerju pomagati lažje uresničevati njegovo poslanstvo.

V prihodnosti bomo ugleden, strokoven, zanesljiv in prijazen računovodski servis v okolici Nove Gorice, z ustvarjenim dobrim imenom in kot zaupanja vreden partner.

Naše vodilo je ustvarjanje obojestranskih koristi.
Smo izkušen kolektiv strokovnjakov iz področja računovodstva in davkov, organizacije in poslovodenja. Z dolgoletnimi izkušnjami, smo pridobili potrebna znanja za izvajanje kvalitetnih storitev računovodstva ter širše podpore podjetništvu.
Smo sodoben računovodski servis iz Nove Gorice (poslovna cona Solkan), katerega odlikujejo:

 •   Odzivnost: v najkrajšem možnem času pomagamo z našimi nasveti in znanjem.
 •   100% individualna obravnava: Vsako stranko obravnavamo individualno in si zanjo vzamemo čas ter ji svetujemo.
 •   Strokovnost in ažurnost: z nenehnim izobraževanjem zagotavljamo najvišjo možno raven strokovnosti.
 •   Prilagodljivost: Potrebe naših strank so za nas vedno na prvem mestu, zato smo po dogovoru vedno pripravljeni naše storitve prilagajati vašim potrebam.
 •   100% priporočeni: Vse nove stranke smo dobili na osnovi priporočila
 •   Regija in oddaljenost nas ne omejuje: Stranke imamo v Izoli, Ljubljani, Kamniku, Idriji, Tolminu